Olipa kerran SNY-pari, joka ei muistanut sukan kantapäätä juuri siihen hetkeen, kun lankaa sai. SNY-parina kokosimme ohjeet vaihtoehtoineen muistin virkistämiseksi. Ohje lienee ajankohtainen nyt, kun salaisia paketteja kootaan kuusen alle.

VILLASUKAN KANTAPÄÄ

Neulotaan kahden puikon silmukoilla, edestakaisin.

Vaihtoehto 1. Nosta aina reunassa ensimmäinen silmukka neulomatta. Näin tämä silmukka venyttyy pikkuisen isommaksi ja on helppo nostaa puikolle kantalapun reunasta. 

Vaihtoehto 2. Neulo reunasilmukoita 2-3 kpl, määrän päätät itse, ainaoikein. Näin reunimmainen silmukka on helppo nostaa myöhemmin puikolle kantalapun reunasta. 

Oikeasti: Tämä on ihan yksinkertaista, itse päätät kummalla tavalla haluat toimia! Jos olet villi ja vapaa, voit tehdä toisen sukan toisella ja toisen toisella tavalla! Kuka sitä kantapäätä niin tarkkaan katsoo? Taitaa olla konttauskunnossa, epäilee Isäntä ja varoittaa SNY:tä moisesta henkilöstä...

Edestakaisin voi neuloa ihan sileää, kirjoneulekuviota tai mitä ikinä haluaakaan, kunnes kappaleen korkeus on yhtä paljon kuin yhden puikon silmukat mitattuna. Siis suomeksi: Vertaa kappaleen korkeutta onko yhtä pitkä kuin yhden puikon silmukat? Toki neuleohjeissa yleensä kerrotaan montako kerrosta tulisi neuloa, mutta AINA saa olla omapäinen, ainakin Emäntä on!

Kun korkeus on riittävä, jaetaan silmukat kolmeen yhtäsuureen osaan. Ylimääräiset jäävät keskelle, yleensä n. 10-12 aikuisella. Riippuu langasta, montako silmukkaa puikolla on. No, matematiikka on SNY:lle helppoa ja selvää!

Kantalappu: Neulo nurjalla, kunnes jäljellä on viimeisen kolmanneksen silmukat ja keskeltä yksi silmukka. Neulo nämä yhteen! Näin vähensit reunimmaisista yhden silmukan. Käännä työ! 

Neulo oikealta puolelta kunnes olet viimeisessä keskimmäisessä silmukassa. Nosta tämä neulomatta, neulo reunimmaisista ensimmäinen silmukka ja vedä keskeltä neulomatta nostettu tämän yli ELI kavenna näin reunalta yksi silmukka! Tarkista, että keskellä on suunniteltu silmukkamäärä, niiden tulee säilyä. 

Jatka kääntämällä työ kaventaen nurjalla yhteen neuloen ja oikealla ylivetämisenkavennuksella kaikki reunasilmukat ja kas, näin saat kauniin kantapään valmiiksi!

Yksi suklaapatukka tässä vaiheessa, ei ole kuin laillista Doupingia vaan...

Pari hyvää kyykkyä ja iloiset tuuletukset ovat nyt paikallaan!

Silmukat vähenivät siis niihin keskimmäisiin ja lisää tarvitaan. Nyt on helppo puikolla nostella reunasilmukat.  Vaihtoehto 1 molemmat nostetun silmukan reunat neulotaan puikolla tahi vaihtoehto 2 kivasti löytyy ainaoikein neuleen joka toinen kerros pienenä "nyppynä" puikolla, eikä sitä tarvitse välttämättä neuloa edes kiertäen. Ihan yksinkertainen juttu tämäkin!

Seuraavalla kierroksella kannattaa ne vaihtoehto 1 nostetut slilmukat neuloa kiertäen, ovat muuten kuin reikäkerros, eikä kovin lämmin vaihtoehto. Pitsit ovat sitten erikseen, niitä jonnekin muualle!

Nyt on hurjasti silmukoita ja ylimääräiset kavennetaan sievästi joka toisella kerroksella yksi kerrallaan pois, jalkapohjan silmukoista. Kannattaa siis neuloa yhdestä kahteen kerrosta kavennusten väliin, asettuvat silmukat kauniimmin ja sukka istuu hyvin jalkaan. Löydäthän ne jalkapohjan silmukat, siis ne puikot joille kantalapun silmukat on koottu? Niiden reunassa, jalkaterän reunassa, kavennetaan silmukat. 

Kun on päästy alkuperäiseen silmukkamäärään kaikilla puikoilla, neulotaan terää, kunnes pikkuvarvas peittyy ja sitten kavennetaan mieleisellä tavalla. Sädekavennus toimii yhtä hyvin kuin nauhakavennuskin. 

Muitakin näppäriä kantapäitä on, mutta tämä on kaikkein helpoin ja yksinkertaisin, toimiva malli, tästä on hyvä aloittaa. Malli toimii mainiosti myös päähineenä, villahuppuna, jollaiset joskus olivat muotia. Sellainen suojaa kauniisti kampauksen, jos laittaa siihen napit eteen, ettei tarvitse pään yli vetää. 

Näin tarina eteni ja toimi, koska  SNY neuloi kauniit sukat. Millaisella ohjeella sinä teet kantapään?

IMG_4726.jpg

IMG_4722.jpg

Olisiko aika vähän juhlia? Isäntä valitsi kinuskileivoksen, Emäntä mustaherkukkaleivoksen, söimme puoliksi.