IMG_5935.jpg

Olen innokas museovierailija, vaikka en ole Museokorttia hankkinutkaan. On myös ilmaisia museoita joiden anti voi olla myös erittäin hieno kuva entisistä ajoista. Valtimolla oli avattu kaksi uutta museota ja poikkesin Vanhaan puukouluun ja museoon kunnantalolla.  Ilmaisia molemmat. 

IMG_5936.jpg

Tämä lehtileike kertoo omalta osaltaan entisajan työasioista, palkka ja asuminen sekä valituksi tulemisen merkityksestä. Olisitko valmis työsuhteeseen? 

IMG_5933.jpg

IMG_5934.jpg

IMG_5932.jpg

Puukoulussa oli kahvila. Luokkahuoneessa sai suorittaa laskutehtäviä ja taulu kehoitti: Tulukee kahville!  Me noudatettiin kehoitusta, tietysti. Koulussa oli näkyvissä myös opettajan huoneisto ja rikkinäinen puuliesi sekä monta pönttöuunia joilla sitä on aikanaan lämmitetty. 

IMG_5943.jpg

Hiukkajoen nuorisoseurantalolla on Hiukan häitä-näyttely tiistai-iltaisin. Samaan aikaan on myös kahvia tarjolla, jos vaikka matkaa Rajavaaran tanssilavalle. Näytteillä on hääpukuja ja muuta häärekvisiittaa. 

IMG_5942.jpg

IMG_5941.jpg

Tähän ihanaan hääpukuun on ommeltu yksittäin 500 helmeä ja häät on olleet kesäkuussa. Syyskuussa tuore aviopari sai kaksoset. Näin kertoi tämän ja kaksi muuta hääpukua ommellut rouva. Tuon punertavilla liehukkeilla varustetun mekon ja sinisen, vain osin näkyvän oman pukunsa hän oli ommellut.

IMG_5940.jpg

IMG_5939.jpg

Oli myös yksi kenkä ilman paria, ainut osa mikä hääasusta oli jäljellä. Oli hääkuvia, hääohjelmia sekä suomeksi että  kaksikielinen suomi-saksa häälehti. Oli yhdet sulhasen kengät, puvun takki, paita ja solmio. Oli useampi huntu ja jokin kukkaseppele. 

IMG_5938.jpg

Erityisen koskettavia ovat nämä hääasut: Lotta-puku, kansallispuku jossa myös avaimet! ja tykkimyssy eli on käytetty myöhemminkin. Vieressä kaksi vaaleansinistä hääpukua. Toinen on ollut valkoinen ja värjätty myöhemmin, jotta sitä voisi käyttää, mutta käyttöä ei ole kuitnekaan ollut. Reunimmainen on valmiiksi sinisestä kankaasta ommeltu, hyvin kaunis mekko, mutta näkyy vain osittain. 

Nuorisoseurantalo on aikoinaan talkoilla rakennettu, lahjoitetuista puista vuonna 1933. Valaistus oli himmeä eikä salamani valaissut riittävästi, mutta tunnelma oli hyvin kaunis! 

Tämäkin näyttely oli ilmainen, mutta ostimme toki hyvät teet ja kääretortut!  Tämmöiset tapahtumat ovat minulle sitä ihanaa, virkistävää lomailua. Kuuntelin herkällä korvalla ihmisten murretta ja nautin. Hääpuvut kävin kahteen kertaan ihailemassa.

Mitä hauskaa ja erilaista sinun lomaasi sisältyy?