IMG_5108.jpg

200-vuotias mamsellimylly seisoo tukevasti mäen päällä ja toivottaa tervetulleeksi ihanaan kesätapahtumaan Talonpoikaismuseo Yli-Kirraan, Punkalaitumelle. Päivä on aurinkoinen, mutta tuulinen. 

IMG_5089.jpg

Museossa on erityinen kirjontanäyttely, kahdessakin rakennuksessa. Esillä on myös vanhoja kirjoja joista yhdestä otin valokuvan. Lisäksi on vanhoja käsityölehtiä, joita varovasti kurkistin.

IMG_5096.jpg

IMG_5095.jpg

Viehkeät sormikaat ja niiden pitsimalli, jostain vuoden 1952 paikkeilta. Kuvan on vähän epäselvä, mutta saanet selvää pitsineuleesta ja loput otat omasta päästäsi. 

Mainittakoon, että rakastan kuunnella murteita. Näiden aarteiden äärellä lausui tuntematon isäntämies hartaan mielipiteensä, mutta murrettaan en osaa toistaa: Naiset pukeutuivat ennen niin kauniisti! Nykyään tytöt on niin suuria, ettei niille saa enää kauniita vaatteita, ei sitten millään. 

IMG_5104.jpg

Maatalousnäyttelyssä oli lehmäkin mukana ja sillä neulotut sarvet ja utareet sekä suu. 

IMG_5106.jpg

Lehmän vieressä oli tupsuista koottu puu. Ei muuten varista lehtiään eli pallojaan!

IMG_5103.jpg

Tämä ruskea kaksivärinen lammas lumosi minut. Siis kaksivärinen ja sen turkki oli paksu. Tästä saa paljon lämmintä villaa!

IMG_5101.jpg

Villasta saa lankaa ja miten kauniisti kasvivärjättyä lankaa siellä olikaan näytillä! Siellä myös keitettiin ulkona saniaisia ja paria muutakin kasvia, joita en tuntenutkaan. Kirkas vihreä lanka on värjätty lupiinilla, vaaleanruskea sipulinkuorilla. 

IMG_5100.jpg

Ulkona oli pikkuinen uuni, jossa tämä Emäntä paistoi kakkoa, herkullista hiivaleipää. 

IMG_5097.jpg

Uunia oli lämmitetty noin 2½  tuntia, hiilet on vieressä ämpärissä ja siellä pystyi paistamaan kaksi uunillista kakkoja sillä lämmöllä. Huomaa maassa pieni puinen luukku, jolla uuni suljetaan.

IMG_5107.jpg

Tien poskessa kukki keltainen matara. Poimin  pienen mesiangeron oksan hiuksiini ja nautin sen tuoksusta koko päivän. Ihanaa alkavaa heinäkuuta Sinulle!